Volkswagen Golf 4 GTI/TDI Schokbrekers stofhoezen

De golf 4 TDI op de brug voor voorinspectie


Een schokdemper, of schokbreker is een onderdeel dat onder meer in de wielophanging van een voertuig zit om de werking van de vering te dempen. Daarom is de naam "veertrillingsdemper" eigenlijk beter op zijn plaats.


Een schokdemper bestaat uit een cilinder met daarin een hydraulische vloeistof, die via kleine openingen in en uit de cilinder kan stromen. In de cilinder zit een zuiger die op-en-neer gaat. Door de weerstand van de vloeistof worden de veerbewegingen gedempt.


De dempingskracht is afhankelijk van de snelheid, en van de vloeistof door die opening(en) stroomt. In veel gevallen is die kracht er (benaderd) evenredig mee. Die evenredigheidsfactor wordt de dempingsfactor genoemd.


Om de schokbrekers zitten stofhoezen heen, om vuil en spatschade op de as van de schokbreker te voorkomen, dit kan er voor zorgen dat de levensduur van de schokbreker verminderd word door roestvorming of slijtage. dit word gedaan doormiddel van een rubber en een beschermkap (stofhoesset).


De schokbreker met de defecte stofhoes, bovenkant van de onderkant afgescheurd.


Bij de Volkswagen Golf 4 is duidelijk te zien dat de stofhoezen kapot zijn.


Wij raden aan deze altijd te vervangen om grotere kosten uit te sparen, vaak is het een kwestie van een paar tientjes voor de beschermingsset.


Hier de werking goed te zien, op de rechter de nieuwe set gemonteerd.


Slecht werkende schokdempers hebben invloed op: wegligging, stabiliteit, remweg, aquaplaning, bandenslijtage, reactietijd en koplamp hoogte door het deinen van de auto.


De consument is zich vaak niet bewust van de staat van de schokdempers, terwijl hun veiligheid er wel vanaf hangt. 25% van alle auto's rijdt met defecte of versleten schokdempers. Om de veiligheid van de auto's te garanderen zijn de consumenten op zoek naar specialisten. Monroe heeft hiervoor speciaal het Safety Expert programma opgezet!


Autobedrijf Harderwijk is MONROE SAFETY EXPERT, wat houdt dit in?

  • Trainingen & testdagen op locatie
  • Vergroting kennis
  • Expert status
  • Grote voorraad veeronderdelen, snel te leveren

Heeft u problemen met de schokdempers, of heeft u ergens een vraag over, neem gerust contact met ons op!


Autobedrijf Harderwijk